Dnes je: 26.4.2024

Činnost

Z činnosti SDH za rok 2019.

Práce dobrovolných hasičů má svoje neodmyslitelné místo a tradice v životě každé obce, jak je tomu i v té naší. Dobrovolní hasiči měli a dodnes mají nelehký úkol pomoci každému, kdo pomoc v danou dobu potřebuje. A to nejen při požáru, autonehodě či jiných obtížně zvládnutelných situacích, které život často nečekaně přináší.

Nyní se seznámíme s činností sboru dobrovolných hasičů za uplynulý rok 2019. Ve sboru je registrováno 34 členů, v tomto věkovém složení:

Hasiči:  Muži: 18 až 25 let – 5 členů

             Muži: 26 let a více – 22 členů

             Ženy: 14 až 17 let – 1 členka

   Ženy: 26 let a více – 6 členek

Hlavním úkolem sboru v uplynulém roce, bylo zajistit odbornou přípravu a výcvik družstva mužů, taktéž zásahové jednotky sboru na patřičné úrovni. S činností jednotky Vás seznámí ve své zprávě velitel sboru p. Antonín Hrubý.

Včasné zajištění lokalizace požáru a jeho následnou likvidaci, ovlivňuje nejen připravenost každého hasiče a souhra jednotky. Ale především správná manipulace zvládnutí hasičské techniky, která je k dispozici. Zásahová jednotka sboru dobrovolných hasičů Letonice je zařazena do kategorie JPOV (5/2).  Pravidelnými kontrolami hasičské techniky a prostředků, zajišťujeme obci požární ochranu a provozuschopnost.

Do činností sboru je dále zahrnut i rozvoj cílevědomé a synchronizované práce s mládeží, s tím spojené získávání nových členů do řad dobrovolných hasičů. Doufejme, že se v roce následujícím podaří práci s mládeží zorganizovat, i přes pracovní vytíženosti členů sboru.

Členové a funkcionáři sboru se účastnili Valné hromady okrsku Křižanovice, která proběhla dne 20. ledna v Letonicích.  Starosta sboru se taktéž zúčastnil Shromáždění starostů dobrovolných hasičů okresu Vyškov, které se konalo v Kozlanech, pořádaným Okresním sdružením Hasičů Čech, Moravy a Slezska ve Vyškově.

  1. února byla převezena na PS Prostějov stará stříkačka na renovaci, stříkačka je data výroby 1942. Stříkačka, která je nyní po kompletní renovaci, je plně funkční. Její oprava trvala téměř půl roku. Tímto bychom rádi, dodatečně poděkovali panu mj. Ing Michalovi Hrubému, který se o opravu postaral a bez jeho pomoci, by se oprava neuskutečnila.

Nezbytně důležitou a významnou aktivitou sboru, je podílet se na společenském a kulturním životě obce. Sbor uspořádal v obci tradiční Ostatky. S letošní novinkou, kterým byl průvod masek obcí o týden spíše. Večerní Ostatková zábava proběhla v Obecním domě a to 2. března a opět jsme přivítali mnoho hostů a některé i v maskách, což bylo příjemné zpestření. V polovině měsíce dubna provedl sbor v obci sběr železného šrotu.

Prvomájové oslavy, kterých se taktéž tradičně účastníme, jsme tentokráte na ukázku požárního útoku, předvedli naši renovovanou stříkačku z roku 1942.

Se stříkačkou jsme se ukázali ještě na oslavách 115. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů v Křižanovicích. Kde jsme taktéž předvedli požární útok.

Sobota 1. červen patřil dětem, SDH Letonice, pro ně na oslavu dne dětí připravil „Dětský den“. Celá akce se odehrávala na hřišti TJ Letonice, pro děti byl připraven bohatý program. Děti si zasoutěžili v mnoha disciplínách, například skákáni v pytli, stříkání se džberovkami, běh s hadicí, ale i tzv. železného hasiče. Věříme, že se nám podaří akci „Dětský den“ v příštím roce zopakovat.

Letos jsme se zapojili i do programu na příměstský tábor, který probíhal v měsíci srpnu. Pro děti jsme připravili odpolední program na hřišti TJ Letonice, například běh po kladině, stříkání ze džberovek, běh s hadicí. Navíc se děti seznámili s hasičskou zbrojnicí, jejím vybavením a zásahovými automobily.

Mimo to je sbor dobrovolných hasičů součástí i dalších akcí pro děti jako na například „Ukončení prázdnin.

Sbor dobrovolných hasičů pravidelně obměňuje svoji nástěnku, kde informuje občany o práci dobrovolných hasičů, o nebezpečí vzniku požáru v domácnostech, při pálení trávy, a nutnosti kontrol komínových těles a spalinových cest od plynových spotřebitelů.

Kulturní dění v obci je ukončováno tradičním pochodem Čertů a čertic, pod záštitou Dámského klubu a ČČK, který proběhl 7. prosince.

Údržba techniky, výzbroje a výstroje sbor zajišťuje v rámci brigádnických hodin, kterých v tomto roce bylo odpracováno 295 a pří údržbě hasičského zařízení celkem 46 hodin.

Naposledy upraveno: 5.1.2020